- DLA KONIA
-
DLA JEŹDŹCA
- Bryczesy i legginsy
- Bluzy i bluzki
- Buty i oficerki
- Czapsy
- Kaski i kamizelki ochronne
- Komplety dresowe
- Kurtki i kamizelki
- Koszulki i t-shirty
- Koszule konkursowe
- Rękawiczki
- Skarpety
- Puśliska
- Palcaty i baty
- Strzemiona
- Paski
- Czapki i kominy
- Ostrogi i paski do ostróg
- Spodnie dresowe
- Zestawy prezentowe
- Wodze
- ŻYWIENIE
- STAJNIA
- % PROMOCJE %
- KOLEKCJE
-
PRODUCENCI
- Absorbine
- Agrochemica
- B Vertigo
- Berkana
- Canagri
- Carr & Day & Martin
- Cortaflex
- Covalliero
- Doctor Horse
- Eclipse Biofarmab
- Ecuphar
- EquinaVet
- Equisalt
- Foran
- HAAS
- Hartog
- Hippica
- HorseLinePRO
- Horss Equestrian
- horze
- JD Attack
- Kavalkade
- Kerbl
- Kevin Bacon's
- KONIEczyna
- Magic Brush
- More & Good
- Nuba Equi
- NuVena
- Pascuello
- Red Mills
- SANDEZIA
- Smaczki Lopez
- UVEX
Drożdże Saccharomyces cerevisiae dla koni NuVena Yeast 700 g
- Odbiór osobisty z płatnością gotówką 0
- Odbiór osobisty 0
- Kurier - Dostawa Nuba Equi 17
- Kurier InPost (pobranie) 17.67
Szczep Saccharomyces cerevisiae został wielokrotnie przebadany udowadniając swoje pozytywne działanie na konie. Drożdże te polepszają strawność paszy, a także jej wartość odżywczą i smak.Mają pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu, a w szczególności funkcjonowanie układu pokarmowego. Zapobiegają zaburzeniom równowagi mikroflory jelitowej związanym z nagłymi zmianami diety.
Cechy charakterystyczne drożdży paszowych:
- wysoka zawartość białka
- naturalne źródło witamin z grupy B
- wysoka zawartość związków biologicznie czynnych, takich jak β-glukany, mannanooligosacharydy i nukleotydy
- mają działanie prebiotyczne, odżywiają bakterie układu pokarmowego
- zwiększają strawność paszy poprzez poprawę stawności włókna
- neutralizują mykotoksyny
- pozytywnie wpływają na cechy morfologiczne błony śluzowej przewodu pokarmowego
Kiedy stosować?
- u koni zbyt chudych i z tendencją do chudnięcia
- koni mających trudność z odbudową masy mimo stosowania zbilansowanego żywienia i dużych dawek paszy
- u koni nadmiernie pobudliwych, spalających się
- przy podaży słabej jakości siana
- u klaczy laktujących
- w sytuacjach stresowych
- przy problemach z apetytem
- przy problemach z trawieniem, skłonnością do biegunek, kolek
- w trakcie zmiany paszy
- z probiotykiem przy odbudowie flory bakteryjnej jelit po biegunkach lub zabiegach operacyjnych (morzyskowych)
- przy spadku odporności
Działanie drożdży:
Polepszające trawienie – drożdże są naturalnym prebiotykiem, czyli pokarmem dla bytujących w układzie pokarmowym korzystnych bakterii. Tym samym przedłużają ich żywotność i umożliwiają namnażanie się. Dobra kondycja flory bakteryjnej jelit sprzyja bardziej efektywnemu trawieniu; rozkładowi i wykorzystaniu włókna, a także lepszej syntezie aminokwasów.
Stabilizacja pH przy skarmianiu dużej ilości zbóż – niekorzystne zmiany pH w jelicie grubym występują przy skarmianiu dużych ilości pasz wysokocukrowych (wysokoskrobiowych). Żołądek i jelito nie są w stanie przetworzyć i odpowiednio przygotować komponentów wysokoskrobiowych przed trafieniem do jelita grubego, w efekcie czego dochodzi do niepożądanej fermentacji mikrobiologicznej. Taka fermentacja powoduje namnażanie bakterii kwasu mlekowego, co prowadzi do niekorzystnego obniżenia pH jelita grubego. To z kolei wpływa negatywnie na żywotność bakterii trawiących włókno (tzw. dobrych bakterii). Zmiany pH jelita grubego mogą powodować kolkę, ochwat i zwiększoną akumulację gazów, gdy przejmują ją liczne bakterie produkujące mleczan. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że u koni karmionych dietą bogatą w skrobię przy skarmianiu drożdży paszowych poziom kwasu mlekowego
był niższy, a pH jelita ślepego wyższe.
Masa mięśniowa – białko drożdży dostarcza aminokwasów egzogennych, poprawiających przyswajanie i przetwarzanie białka. Białko średniej jakości zawarte w pożywieniu takim jak siano czy pasze przeciętnej jakości będzie lepiej wykorzystywane w połączeniu z drożdżami.
Wyciszenie – z uwagi na dużą zawartość witamin z grupy B drożdże uznawane są za swój pozytywny wpływ na układ nerwowy, a także metabolizm.
Kondycja skóry, włosów i kopyt – wysoka zawartość białka o dobrym profilu aminokwasowym i dobrej biodostępności. Aminokwasy są budulcem tkanki łącznej, skóry i jej wytworów, więc odpowiednia ilość i jakość białka w pożywieniu może pozytywnie wpływać na te obszary organizmu. Ponadto witaminy z grupy B, szczególnie biotyna, ale także witamina B1, B2, B6 oraz B12 mają wpływ na poprawny metabolizm skóry i jej wytworów.
Apetyt – większość koni lubi smak drożdży, więc mogą one wspomagać spożywanie paszy u niejadków. Przyczyną zaburzenia apetytu często jest słaba kondycja flory bakteryjnej jelit lub/ i niedobory witamin z grupy B. Oba te aspekty poprawia suplementacja drożdży.
Sposób użycia dla dużych koni (500kg)*:
- 50 - 100 g dziennie w suplementacji profilaktycznej
- u koni z problemami trawiennymi dawka inicjująca przez 5 dni 2x35 g, następnie przez 14 dni 2x100 g i kontynuować w dawce podstawowej 50 g.
*Małe konie i kuce proporcjonalnie mniej.
W celu wyciszenia koni nerwowych, nadreaktywnych podawać drożdże razem z magnezem.
U koni z biegunką, luźnym kałem, kolkujących podawać drożdże razem z probiotykiem Biogen K.
Jedna miarka zawiera ok 30g preparatu.
Sposób przygotowania:
Dodawać do paszy. Może być zwilżona bezpośrednio przed podaniem.
Wprowadzać do diety stopniowo.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po użyciu szczelnie zamknąć.
Dostępne opakowania:
- 700g (10 dni dla dużego konia), proszek
- 1300g (26 dni dla dużego konia), proszek
- 2 kg (40-20 dni dla dużego konia), proszek
- 4 kg (80-40 dni dla dużego konia), proszek
Skład:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae
Składniki w 1 kg:
Energia strawna 12-14 MJ
Białko surowe 43 %
Tłuszcz surowy 5 %
Włókno surowe 10 %
Popiół 3 %
Lizyna 1,5 %
-
Produkty podobne
-
Ostatnio oglądane produkty